Vergroot jouw kennis over Lightroom en ontdek daardoor meer fotokansen in het veld. 

 

 

De cursus is inmiddels voorbij. Zelfs goed geoefende Lightoom gebruikers leerden weer het een en ander bij. 

Heb je interesse in deze cursus op een ander tijdstip en in je eigen bekende omgeving. 

Dan is het de moeite waard om even te informeren naar de voorwaarden.

De prijs is dan exclusief reiskosten en met een minimale deelname van 10 personen.

Interesse, vraag vrijblijvend naar de details via: info@jowaniven.nl

 

Mijn camera is tijdens het fotograferen ingesteld op het profiel ‘camera flat’. Daardoor komen de beelden erg flets uit de camera. Iets waar ik wel aan heb moeten wennen. Je ziet immers de werkelijke situatie niet terug op de achterkant van je camera.  Het lijkt eerder nog op een versie waar een lelijke grijssluier overheen hangt.

Wat is daar nou het voordeel van?

Het histogram dat achter op je camera verschijnt is gebaseerd op het ingestelde cameraprofiel. Een cameraprofiel met veel verscherping en veel contrast zal op het histogram eerder aangeven dat er highlights “clippen” en zwarten dichtlopen. Terwijl dit in het RAW beeld helemaal niet zo hoeft te zijn. Wil je nu de meeste zekerheid dat je histogram de grootst mogelijke informatie heeft vastgelegd dan is cameraprofiel ‘plat’ of ‘flat’ wellicht ook iets voor jou.

Nu kun je nog nauwkeuriger bepalen of er informatie verloren gaat en vaak zal je zien dat de grenzen van het dynamische bereik van je camera ruimer liggen. Daar kan je je voordeel weer uit halen bij het kiezen van de optimale camerainstellingen. Met de andere profielen ben je eerder geneigd te denken dat je de grenzen hebt bereikt terwijl dit niet zo is.

Hieronder een voorbeeld.

Links zie je profiel ‘camera flat’ zonder nabewerking of verscherping. Rechts staat het uiteindelijke beeld.

Het vraagt op deze manier wel een hoop verbeelding van de fotograaf om de potentie al te kunnen visualiseren van de gemaakte foto’s.