mammal, wild dog, zoogdier, wilde hond, zuid afrika, south africa, africa, afrika, wildlife, nature reserve, endangered species, bedreigde diersoort, hunting, running, panning

Wilde hond

Zimanga is een nature reserve waar ik eind september 2017 naar toe ben gereisd. Dit park is redelijk uniek omdat het volledig voor fotografen is ingericht. Je kan kiezen uit vogelhutten die gebouwd zijn met de hulp van wereldberoemde natuurfotograaf Bence Mate of meerijden in een open jeep. Slechts een handvol natuurfotografen kan logeren in dit park zodat je niet overal andere fotografen tegenkomt. De oppervlakte is 6000 hectare en herbergt soorten als cheeta, leeuw, zwarte- en witte neushoorn, impala, nyala, wrattenzwijn, giraffe, olifant, kaapse buffel, gnoe, nijlpaard, luipaard, een rijk vogelleven en de wilde hond. Zoals je ziet zitten er diverse uitstervende soorten in dit park en dat is precies waarom er 24uur bewaking in het gebied aanwezig is.

De wilde hond is een van de bedreigde diersoorten in het park want de aantallen wilde honden kelderen erg snel in Afrika. In Zimanga worden ze echter beschermd en uitbreiding van het roedel gebruikt men voor beschermingsprogramma’s elders in Afrika. Verder heb je de unieke gelegenheid in Zimanga om buiten de landcruiser bij deze fantastische dieren te mogen verblijven. Onze gids Roan geeft richtlijnen van 5 a 10 meter af maar de honden zelf hebben dit niet gehoord en komen op mijn rijstzak af en gaan er mee vandoor. Gelukkig kan Roan deze nog bemachtigen al was het wel leuk om te zien hoe de honden er mee gingen spelen.

Ik vermoed dat de afstand meer te maken heeft met de geur die de honden afgeven. Oh boy wat stinken deze honden. Ze urineren zelfs terwijl ze liggen te luieren. Toch fascineren deze honden me. De penitrante geur neem ik, met veel moeite, voor lief. Wanneer de honden jagen kunnen ze gedurende lange tijd achter hun prooi lopen/hollen zodat deze uitgeput raakt. Het lijken wel marathonlopers. Die jachtmethode heb ik proberen te vangen in deze foto met de panning techniek. Dat is met lange sluitertijden de camera meetrekken met het onderwerp. De fraaie achtergrondpatroon ontstond door het gekleurde Zuid Afrikaanse zand.